fbpx

Familieferie er ikke altid lutter idyl. Ofte er det i ferien, at mange af de underliggende konflikter og problemer i familien kommer op til overfalden. Men sådan behøver det ikke være. Vil du vide hvordan I kan få en bedre familieferie, så læs videre her.

Familieferie

Jeg oplever ofte forældre komme hjem fra ferie frustrerede og kede af det, fordi de ikke har haft tid til at lade op og nyde livet i familien. For pludselig kom alle konflikterne og viste deres grimme ansigt. Selvom de føler de gør alt, for at alle skal have det godt, opstår der alligevel skænderier og dårlig stemning.

Jeg coacher både voksne, børn og familier og har en del erfaring med FERIER. Her får I mine 5 gode råd til, hvad I kan gøre inden ferien starter.

 

5 gode råd til, hvordan I kan få en bedre familieferie

 

1: I forældre skal fremstå som et stærkt team
Børn mærker med det samme, hvis I ikke er enige. Først og fremmest er det en god idé, at I som forældre tager en snak om, hvad jeres forventninger er til den kommende ferie. I skal fremstå som et stærkt team, når/hvis konflikterne kommer. Så vil børnene ikke begynde at spille jer ud mod hinanden. De vil måske stadig forsøge at få deres interesser igennem, men inderst inde gør det dem trygge, at I som forældre står sammen.

2: Sænk ambitionsniveauet
Det er helt sikkert noget, du har hørt før, men du SKAL sænke ambitionsniveauet. Der skal ikke være program på hver dag. Børn, der har en forventning om at blive aktiveret hele tiden, har svært ved at mærke, hvordan de selv har det, og hvad de har lyst til. Det kan ramme dem senere i livet. De skal lære at finde deres egen vej – både i ferien og i livet generelt.

3: Husk at konflikter er lærerige
Skænderier er irriterende på en ferie, fordi alle familiemedlemmer har et ønske om, at der skal være god stemning hele tiden, for “nu er vi på ferie”. Konflikter er IKKE farlige, og det er helt naturligt, at de opstår, når vi skal til at være sammen 24-7. Som forældre kan man sagtens forberede sig lidt. I kender jeres børn, og ved, hvad de oftest skændes om. Tag nogen cases op i familien og tal om hvordan I bedst kan løse konflikterne når de opstår i ferien.

4: Børnenes alenetid er et *must*
Husk, at der i løbet af dagen skal være flere tidspunkter, hvor barnet kan trække sig. Kigge på skærm eller ”lege selv”, hvor der ikke er voksne til stede. Og måske kan barnet bedst selv mærke, hvornår det er tid til det. Vi har en tendens til at prøve at undgå skærmtid for enhver pris. Men i mange situationer, er barnets lyst til “skærm” mest udtryk for et behov for at være alene. Og det er vigtigt at værne om.

5: I er vigtige
Husk hinanden som forældre. Der er intet bedre for børn end at se, at deres forældre godt kan lide hinanden. Det skaber ro og færre konflikter.

God ferie

 

Læs om familieterapi her